Home Nieuws Koksland.nl verkoopt nu ook olijfolie van Valderrama

Koksland.nl verkoopt nu ook olijfolie van Valderrama

door Peter Eemsing
0 reageer 1,1K views

Olijfolie van Valderrama

Valderrama is een olie die je nergens anders terugvindt. De smaak wordt gekenmerkt door een zachtheid en subtiliteit die alle soorten gerechten met slechts een kleine hoeveelheid olijfolie tot een topniveau kan tillen. Niet voor niets gebruiken de beste chefkoks als Jacob Jan Boerma, Jonnie Boer, Erik te Loo de oliën van Valderrama om hun gerechten te laten spreken. Maar wat maakt deze olijfolie zo uniek?

Productiesnelheid bepaalt de kwaliteit

De kwaliteit zit hem in de geavanceerde productiemethode. Het product is een verfijning van jarenlang gepassioneerd vakmanschap en innovatie. In het Spaanse Toledo heeft José Valderrama zijn familiebedrijf geperfectioneerd door gebruik te maken van een zelfontwikkelde techniek. In plaats van de olijven te plukken, maakt hij gebruik van een soort ‘schudmachines’ die over de bomen heen rijden en de olijven d.m.v. een hevig bewegend stangensysteem van hun olijven ontdoen. In zijn olijfgaard vindt je geen mannen die op de takken van de bomen slaan, de olijven in netten opvangen om vervolgens de oogst af te voeren. Dit duurt per olijfboom veel te lang. Productiesnelheid is van het uiterste belang om tot een hoogwaardige olie te geraken, waardoor een merkbaar verschil met collega olijfoliën wordt bewerkstelligd. Een olijf is een vrucht. En net als iedere vrucht bevat een olijf waardevolle anti-oxidanten en vitamines. Hoe sneller de vruchten verwerkt worden en hoe kouder de olijfolie wordt verwerkt, hoe meer van deze waardevolle stoffen terug te vinden zijn in de olijfolie op tafel of in de professionele keuken.

Niet persen, maar centrifugeren

Om Valderrama olijfolie te maken, worden de olijven niet geperst. Bij Valderrama worden de vruchten supersnel gecentrifugeerd zodat water, olie en pulp van elkaar worden gescheiden. Vooral het elimineren van pulp in de vroege fase van het proces zorgt ervoor dat deze olijfolie zijn pure, zachte en aromatische karakter krijgt. De schillen, pitten bevatten een hoog tanninegehalte die een bittere, ruwe smaak afgeeft. Door deze stof in een vroeg stadium buitenspel te zetten, komt de ware smaak naar voren. Dit zorgt voor een olijfolie die zo fantastisch is, dat je nooit meer anders wil. Lees verder over de unieke smaak van de varianten en hun toepassingen bij de productinformatie op de website van Valderrama.

Snel productieproces levert zeer hoge kwaliteit olijfolie

45 minuten tussen “de pluk” en de verse Olijven juice:

Er verstrijken slechts 45 minuten tussen “de pluk” en het moment waarop de Verse Olijven Juice uit de produktie vloeit. Dit garandeert een optimaal behoud van alle aroma’s, smaken, vitamines en de natuurlijke conserveringseigenschappen van onze olijfolie. De olijven worden “geplukt” d.m.v. speciale olijvenoogstmachines, van zeer imposante afmetingen. Deze oogstmachines rijden over de olijfbomen heen en schudden d.m.v. een ingenieus stangensysteem voorzien van rubber uiteinden de olijven van de boom.

In een continue proces heeft deze “plukmachine” per olijfboom maximaal 20 seconden nodig. De geplukte olijven worden in twee ingebouwde containers (500 kg per container) opgeslagen en iedere 10 minuten geledigd in een groene Ferrari (landbouwwerktuig). In de productie-unit worden de olijven eerst via een gemechaniseerd en geautomatiseerd systeem van alle ongerechtigheden ontdaan en in een bubbelbad (jacuzzi) gewassen. Het water dat Valderrama hiervoor gebruikt wordt opgepompt uit een bron onder het landgoed. De olijven worden in twee “stappen” op een voorzichtige wijze gekneusd. 50% van de olijfolie bestaat uit water. Hierdoor vormt zich op het eigen vocht een soort van tapenade.

De oude perscultuur dient te worden uitgevoerd onder het regime van “koude persing”, hetgeen een maximale temperatuur 28° Celcius verplicht stelt. Valderrama voert het gehele proces van separatie succesvol uit, bij een temperatuur van 18° Celcius.

Hoe lager de temperatuur, des te beter de kwaliteit van de olijfolie – Er is geen sprake van een “eerste” of “tweede persing”. Er wordt helemaal niet geperst!!! Valderrama voert het proces van separatie uit d.m.v. een geavanceerde vorm van centrifuge. In een eerste horizontale centrifuge wordt in het tijdsbestek van slechts één minuut, bij 3000 toeren p.m., de nieuwe olijven juice voor 90% geschoond van de “olijvenpulp”.

In een tweede vertikale centrifuge wordt de verse olijven juice verder geschoond. Maar nu met een snelheid van 7000 toeren p.m. gedurende 4 minuten.. Het productieproces wordt beëindigd binnen 45 minuten na de “pluk”.

Van de boom tot op de tafel in 45 minuten

Valderrama Olijfolie word niet gefilterd – Door deze nieuwe centrifugetechniek is filtering overbodig geworden en blijven geen geuren, smaken, vitamines en de natuurlijke conserveer eigenschappen in de filters achter.

Zodra de verse olijven juice vloeibaar is wordt deze direkt ingespoten met stikstof en in decanteer containers overgepompt. Na een decanteerproces van 48 uur wordt de olie in grote opslagcontainers overgepompt. Op de bodem van deze containers bevindt zich een langzaam draaiend roestvrijstalen kruis voorzien van kleine perforaties (te vergelijken met een vaatwasmachine) Via dit systeem wordt computergestuurd geleidelijk kleine hoeveelheden stikstof ingevoerd. De stikstof dwarrelt heel langzaam in de containers naar boven en voorkomt gedurende de opslagperiode bij een temperatuur van 18° Celcius iedere vorm van bederf.

Zie hier ons assortiment > https://koksland.nl/product-categorie/producten/

Ook lekker!

Geef een reactie

[script_14]

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...