Home Recepten De kruiden van de Indonesische keuken.

De kruiden van de Indonesische keuken.

door Peter Eemsing
0 reageer 199 views
Indonesische keuken kruiden

De Indonesische keuken. De bekendste Nederlandse Indonesische kookboek schrijfster is wel Beb Vuyk met haar bijbel het Groot Indonesisch kookboek. Andere Nederlandse standaard werken zijn het Indonesisch kookboek van de Nederlandse marine en dan hebben we ook nog de complete Indonesische keuken van Lonny GerunganStuk voor stuk meesterwerken en bomvol met receptenIn het kookboek van de marine staan ook de Nederlandse namen van de ingrediënten vermeld. Veel mensen haken af bij de Indonesische keuken door het gebruik van ingrediënten en termen waarvan ze nog nooit gehoord hebben. Dit artikel geeft hulp!

De Indonesische keuken met zijn rijke en diverse culinaire tradities, is diep geworteld in de geschiedenis van de Indonesische archipel, een kruispunt van handelsroutes en culturele uitwisselingen. Deze strategische positie bracht eeuwenlang handelaren, ontdekkingsreizigers en kolonisatoren van over de hele wereld naar de regio, elk met hun eigen invloeden die ze toevoegden aan de lokale culinaire tradities. De rijke specerijen van de eilanden trokken in de eerste plaats handelaren uit India, het Midden-Oosten, China en later Europa, met name de Nederlanders onder de VOC, die de waardevolle kruidnagel en nootmuskaat kwamen verhandelen.

De overvloed aan natuurlijke hulpbronnen, waaronder een breed scala aan kruiden, specerijen, en andere smaakmakers, vormde de basis van de Indonesische keuken. Kruiden zoals galangal, kurkuma, en citroengras, evenals smaakmakers zoals trassi (garnalenpasta) en sambal, zijn niet alleen belangrijk voor hun smaak, maar ook voor hun conserverende eigenschappen in het tropische klimaat.

De nadruk op complexe smaakprofielen in de Indonesische keuken komt voort uit deze historische overvloed en de invloed van diverse culturen. Het gebruik van een verscheidenheid aan kruiden en specerijen in één gerecht resulteert in gelaagde smaken en aroma’s die zowel subtiele als krachtige tonen combineren, kenmerkend voor veel Indonesische gerechten.

De sauzen spelen ook een cruciale rol in de Indonesische keuken. Ze voegen niet alleen smaak toe, maar ook textuur en kleur aan de gerechten. Kecap manis, een zoete sojasaus, en verschillende soorten sambal versterken en complimenteren de rijke smaken van de gerechten waarmee ze worden geserveerd.

Voor het bereiden van Indonesische gerechten thuis, als je op zoek bent naar gemak, kan een kant-en-klare kruidenmix een goede optie voor je zijn. Er zijn verschillende merken die kruidenmixen boemboe’s aanbieden, beschikbaar in supermarkten, Aziatische toko’s of online winkels. Enkele bekende merken die vaak worden aanbevolen voor hun smaak en authenticiteit zijn:

  1. Conimex: Dit Nederlandse merk biedt een verscheidenheid aan Aziatische kruidenmixen. Hun mixen zijn aangepast aan de westerse smaak maar behouden de essentiële smaken die je zou verwachten.
  2. Bamboe: Een ander populair merk in Nederland en andere delen van Europa, Bamboe biedt eenvoudige en smaakvolle kruidenmixen voor een verscheidenheid aan Indonesische gerechten, inclusief nasi goreng.
  3. Kokki Djawa: Kokki Djawa is een merk dat zich richt op Indonesische kruidenmixen en biedt een authentieke smaakervaring voor gerechten zoals nasi goreng.
  4. Indofood: Dit is een groot Indonesisch merk dat een breed scala aan producten produceert, waaronder kruidenmixen voor nasi goreng. Hun mixen staan bekend om hun authenticiteit en diepe smaak.

Wanneer je een kant-en-klare kruidenmix kiest, let dan op de ingrediëntenlijst om ervoor te zorgen dat het past bij je smaakvoorkeuren en eventuele dieetbeperkingen. Deze mixen kunnen variëren in pittigheid en sommige kunnen extra smaakversterkers of conserveermiddelen bevatten. Hier kan je een basis recept voor een boemboe vinden.

De kruiden van de Indonesische keuken.

  1. Kemiri (Candlenuts) – Voor verdikking en verrijking van sauzen en curry’s.
  2. Koriander (Ketoembar) – Gemalen korianderzaad voor nootachtige, citrusachtige tonen.
  3. Komijn (Djinten) – Voor een warme, aardse smaak.
  4. Kurkuma (Kunyit) – Geeft gerechten een heldere, gele kleur en een pittige smaak.
  5. Gember (Jahe) – Vers gebruikt voor een scherpe, pittige smaak.
  6. Galangal (Laos) – Een scherpere, meer citroenachtige smaak dan gember.
  7. Citroengras (Sereh) – Voor een verfrissende, citroenachtige smaak.
  8. Kaffir limoenblad (Daun jeruk purut) – Voegt een onderscheidende citrusgeur toe.
  9. Tamarinde (Asem) – Voor een zure of zoet-zure smaak in sauzen en soepen.
  10. Sjalotten (Bawang merah) – Een basis voor veel recepten, vooral in sauzen en kruidenpasta’s.
  11. Knoflook (Bawang putih) – Essentieel voor het toevoegen van smaak.
  12. Chilipepers (Cabai) – Voor het aanpassen van de pittigheid van gerechten.
  13. Trassi (Gefermenteerde garnalenpasta) – Voegt diepe umamismaak toe aan sambals en gerechten.
  14. Kruidnagel (Cengkeh) – Voor een pittige smaak in vleesgerechten en specerijenmengsels.
  15. Steranijs – Gebruikt in stoofgerechten en onderdeel van kruidenmengsels.

Oliën en Sauzen:

  1. Kokosolie – Voor bakken en braden, voegt een subtiele kokossmaak toe.
  2. Palmolie (Minyak kelapa sawit) – Gebruikt voor frituren en koken, geeft een rijke, rode kleur aan gerechten.
  3. Kecap Manis – Een dikke, zoete sojasaus, gebruikt in vele gerechten.
  4. Kecap Asin – Een zoutere, dunne sojasaus voor smaak.
  5. Vissaus (Kecap Ikan) – Voegt een zoute, umamirijke smaak toe.
  6. Oestersaus – Soms gebruikt in moderne of fusion Indonesische recepten.
  7. Tamarindesaus – Gemaakt van tamarinde voor een zure of zoet-zure smaak.
  8. Sambal – Een essentiële chilipasta in vele varianten voor hitte en smaak.
  9. Pindasaus (Saus kacang) – Voor gerechten zoals saté, gemaakt van gemalen pinda’s en kruiden.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...