Home Recepten Bloemkool als ‘biefstuk’

Bloemkool als ‘biefstuk’

door Christa Dreef
0 reageer 806 views
bloemkool als biefstuk

Je hoort er veel over: de zogenaamde ‘bloemkoolbiefstuk’. Zelfs de meest fervente vleeseter zou bij dit vegetarische hoogstandje zijn vingers opeten. Nou ben ik zelf niet echt een hele grote vleeseter, maar een klein stukje versmaad ik niet. En alhoewel dit recept voor bloemkool als biefstuk werkelijk heerlijk is, vind ik dat het vergelijk met een biefstuk niet opgaat. Probeer het zelf maar eens!

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 1 biologische bloemkool
  • 100 gram shitake, in partjes gesneden
  • 150 gram oesterzwammen, in repen gesneden
  • 1 cup kalamata olijven, grofgehakt
  • 2 sjalotten in fijne halve ringen gesneden
  • 2 tenen knoflook in heel fijne schijfjes gesneden
  • 8 blaadjes munt, fijn gesneden (plus wat extra om te bestrooien)
  • 1,5 eetlepel kappertjes
  • 1 sinaasappel, de schil geraspt en uitgeperst
  • 1 citroen, de schil geraspt en uitgeperst
  • 2 eetlepels fijngesneden verse peterselie
  • 1/2 cup groentebouillon
  • 2 eetlepels harissapoeder
  • Olijfolie (hojiblanca)
  • zeezout (fleur de sel)
  • grof gemalen vierseizoenen peper
  • ongezouten roomboter (2 eetlepels)

Bereidingswijze bloemkool als ‘biefstuk’:

Verwarm een oven voor op 165 graden.

Snijd uit de bloemkool twee plakken van ongeveer 3 cm dik. Het makkelijkste is als je die plakken uit het midden van de bloemkool snijdt. Het restant van de bloemkool kun je prima verwerken in een groentesoepje of je maakt er bloemkoolrijst van.

Zet een braadpan op het vuur en laat die heet worden. Leg de bloemkoolplakken en een ruime schaal en besprenkel ze met twee eetlepels olijfolie. Wrijf ze vervolgens goed in met de harissapoeder, 1/2 theelepel zeezout en 1/2 theelepel grof gemalen vier seizoenen peper.

Als de pan goed heet is doe je twee eetlepels olijfolie in de pan en leg je de bloemkoolstukken erin. Bak ze aan iedere zijde gedurende 90 seconden. Doe een eetlepel roomboter in de pan, laat smelten en schep de gesmolten boter over de bloemkoolstukken. Herhaal dit een aantal keer. Giet vervolgens de bouillon erbij en breng aan de kook. Zet de pan dan in de oven (die je hebt voorverwarmd op 165 graden) en rooster de bloemkool gedurende 8-10 minuten in de oven. De bloemkool is mar als je er gemakkelijk met een pin of houten prikker in kunt drukken. Zet de schaal met bloemkool even weg, afgedekt met wat aluminiumfolie.

Verwarm een koekenpan op een medium hoog vuur met twee eetlepels olijfolie. Bak daarin de shitake en oesterzwammen 3-5 minuten en voeg dan en klein klontje roomboter en de sjalotten toe. Strooi er wat versgemalen zout en peper overheen (1/4 theelepel van beide). Bak nog 5 minuten en roer regelmatig. Voeg dan de in schijfjes gesneden knoflook toe en bak alles nog zo’n 3 minuten.

Voeg vervolgens de olijven, citroenrasp, sinaasappelrasp en sap van de citroen en sinaasappel toe en schep alles goed om. Tot slot roer je de kappertjes en de fijn gesneden munt erdoor. Breng verder op smaak met zeezout en vierseizoenen peper.

Leg de bloemkoolschijven op een bord, schep het olijven/ paddestoelen mengsel uit de koekenpan erop en bestrooi eventueel met nog wat fijngesneden munt. Serveer de bloemkool als ‘biefstuk’ direct uit.

Neem ook eens kijkje op onze pagina: https://dekookworkshop.nl

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...